Trafic de droguri

Avocat Mariana Stan

Descriere

Informatii introductive in cadrul infractiunii de trafic de droguri

Informatii initiale pe care ar trebui sa le cunoasteti despre infractiunea de trafic de droguri

Cabinetul de avocat Mariana Stan, din București, vă oferă servicii de asistență juridică și reprezentare în fața organelor de urmărire penală de cercetare judecătorească pentru infractiunea de trafic de droguri, dar si pentru restul infractiunilor prevazute de legislatia romana in vigoare.

Infractiunea de trafic de droguri este incriminata in legislatia romana prin Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri publicată în Monitorul Oficial al României la data de 3 august 2000.

Infractiunea de trafic de droguri se refera la cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, care se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi. Daca infractiunea de trafic de droguri se refera la droguri de mare risc, atunci pedeapsa prevăzută de lege este de la 5 la 12 ani inchisoare.

Drogurile de mare risc sunt menționate în tabelele nr. I și II ( de exemplu cocaină, heroină, mdma, ecstasy) din aceeasi lege. Daca o persoana savarseste infractiunea de trafic de droguri si denunta autoritatilor participarea sa la comiterea acestei infractiuni si contribuie la identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului, nu va fi pedepsita de legea penala.

Infractiunea de trafic de droguri se pedepseste si pentru introducerea sau scoaterea din tara de droguri de risc, situatie in care este prevazuta pedeapsa inchisorii de la 3 la 10 ani. Daca sunt introduse in tara droguri de mare risc, atunci pedeapsa prevazuta pentru infractiunea de trafic de droguri este de la 7 la 15 ani, informeaza Cabinetul de avocat Mariana Stan, din Bucuresti.

Prin Legea nr. 4/2020 a fost completata anexa la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, fiind introduse substante noi in tabelul initial, in acord cu  transpunerea art. 1 din Directiva delegata (UE) 2019/369 a Comisiei din 13 decembrie 2018 de modificare a anexei la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului, în ceea ce priveste includerea unor substante psihoactive noi in definitia termenului “drog”, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 66 din data de 7 martie 2019.

Informatii extinse in cadrul infractiunii de trafic de droguri

Legea in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Infracțiunea de trafic de droguri este reglementată la art. 2 din Legea nr. 143/2000, alături de alte infracțiuni, dintre care cele mai importante sunt traficul internațional de droguri (art. 3) și deținerea de droguri pentru consum propriu (art. 4).

 

Articolul 2 al infracțiunii de trafic de droguri

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Articolul 3 al infracțiunii de trafic de droguri

(1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. 1 privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Articolul 4 al infracțiunii de trafic de droguri

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. 1 privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Infracţiunea de trafic de droguri descrisă la art. 2 din Legea nr. 143/2000 constă în efectuarea, fără drept, a cel puţin uneia dintre activităţile enumerate de textul de lege, şi anume: cultivarea, producerea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea şi orice alte operaţii privind circulaţia drogurilor.

Dacă toate aceste modalităţi alternative sunt efectuate de aceeaşi persoană, cu aceeaşi ocazie sau prilej, ori la intervale de timp diferite, dar în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în sarcina persoanei în cauză va fi reţinută comiterea unei singure infracţiuni. Totodată, pentru existența infracțiunii de trafic de droguri este necesară condiţia ca modalităţile enunțate să fie efectuate fără drept, adică fără un temei legal.

 

Cultivarea de droguri in cadrul infracțiunii traficului de droguri

Este o acţiune care consta în semănarea, îngrijirea şi recoltarea unor plante care constituie precursori ai acestora, precum canabisul, macul, arborele de coca etc. Pentru existenţa infracţiunii este suficientă efectuarea a cel puţin unuia dintre actele ce intră în conţinutul acţiunii de cultivare. De exemplu, pentru înfiinţarea unei culturi de canabis,dacă una şi aceeaşi persoană realizează toate actele ce intră în conţinutul acţiunii de cultivare, nu suntem în prezenţa unei pluralităţi de infracţiuni, ci a unei infracţiuni unice.

 

Producerea de droguri ca element al infracțiunii de trafic de droguri

Constă în crearea acestora prin anumite procedee. Această activitate are ca rezultat crearea unui drog ce face parte din categoria celor supuse controlului naţional.
Activitatea de „producere” cuprinde şi pe cele de „fabricare”, „extracţie” şi „preparare” ori „condiţionare” a unui produs ori a unei substanţe stupefiante sau psihotrope. Legiuitorul a păstrat, printre modalităţile infracţiunii şi noţiunile de „fabricare”, „extragere” şi „preparare”. Conform Cabinetului de avocat Mariana Stan, din Bucuresti, aceasta înseamnă că se va reţine modalitatea constând în producerea de droguri numai în cazul în care nu este realizat conţinutul altei modalităţi. De exemplu, dacă este fabricat un drog, nu se va reţine şi modalitatea producerii acestuia.

 

Fabricarea de droguri in cadrul infracțiunii traficului de droguri

Prin fabricare se înţelege o activitate organizată, ce presupune un proces tehnologic, cuprinzând mai multe operaţii şi utilităţile corespunzătoare, la care participă mai multe persoane şi prin care se obţin droguri în cantităţi mari. Cabinetul de avocat Mariana Stan, din Bucuresti, va reaminteste ca aceasta infractiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar in cazul drogurilor de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

 

Experimentarea drogurilor in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Este o modalitate normativă al cărei conţinut presupune o activitate prin care sunt testate sau încercate substanţele ori plantele prevăzute în tabelele I-III ale Legii nr. 143/2000. Experimentarea drogurilor este permisă numai în scop uman, veterinar sau ştiinţific, în baza unei autorizaţii emise de organul competent. Medicamentele noi nu pot fi folosite în tratarea unor afecţiuni la om, decât după ce au fost omologate de forurile competente naţionale sau internaţionale, după caz.

 

Extragerea de droguri in cadrul infracțiunii traficului de droguri

Extragerea este procesul prin care drogurile sunt obţinute, prin scoatere sau separare, din materiile care le conţin. Extragerea de droguri din plantele ce le conţin, prin scoaterea unor substanţe concentrate, fără autorizaţie, chiar şi pentru propriul consum, reprezintă infracțiune. Spre exemplu, extragerea opiului din capsulele de mac ori extragerea haşişului sau a uleiului din planta de canabis.

 

Prepararea drogurilor in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Este o activitate prin care sunt amestecate anumite substanţe, în urma căreia rezultă un drog. Prepararea de droguri, ca infracţiune, nu trebuie să fie confundată cu amestecarea unor produse care, consumate, pot avea efecte asemănătoare cu cele ale unor droguri supuse controlului naţional.

 

Transformarea drogurilor in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Este o operaţiune prin intermediul căreia, cu ajutorul unor reacţii chimice la care se folosesc precursori, un drog devine alt drog.De exemplu, morfina, ca drog de mare risc, poate fi transformată în heroină, tot drog de mare risc.
De cele mai multe ori, un drog mai ieftin, ca morfina, poate fi transformat în alt drog, ca heroina, printr-o reacţie chimică cu ajutorul unui precursor, situație în care se vinde la un preţ mai ridicat, in cadrul activitatii de trafic de droguri.

 

Oferirea de droguri in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Constă în fapta unei persoane de a propune alteia să accepte droguri sau darea de droguri unei persoane, în mod gratuit. Oferirea de droguri reprezintă o metodă curentă de lucru a traficanţilor pentru a atrage viitorii consumatori, pentru că, după câteva doze, drogurile creează dependenţă.

 

Punerea în vânzare și vânzarea de droguri in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Activitatea de punere in vânzare se desfășoară prin intermediul unor distribuitori sau prin plasarea lor în anumite localuri pentru a fi vândute. În cazul modalităţii punerii în vânzare, persoana care o efectuează nu vinde ea drogurile, ci aceasta foloseşte alte persoane care predau drogurile consumatorilor şi încasează contravaloarea acestora.

Vânzarea este activitatea prin care se realizează, contra cost, transferul sau transmiterea drogurilor către consumatori. Un rol foarte important îl acest mecanism îl are distribuitorul prin intermediul căruia stupefiantele ajung la consumatori.

 

Livrarea de droguri in cadrul infracțiunii traficului de droguri

Livrarea de droguri este activitatea prin care are loc furnizarea sau remiterea acestora la o anumită adresă, în mod gratuit sau contra unei sume de bani. Livrarea stupefiantelor poate fi făcută inclusiv prin disimularea în produse de livrare a hranei la domiciliu. Daca organele de cercetare penala au descoperit ca ati transportat droguri, fara ca dumneavoastra sa fi avut cunostinta de continutul coletului, puteti contacta Cabinetul de avocat Mariana Stan, din Bucuresti, pentru a beneficia de consiliere si reprezentare juridica cu rezultate cat mai bune.

 

Trimiterea de droguri in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Trimiterea de droguri este fapta unei persoane care expediază asemenea produse altei persoane, prin poştă sau prin alte mijloace. Expedierea prin poștă constituie o metodă foarte folosită, mijlocul cel mai răspândit fiind ascunderea drogurilor într-un plic obișnuit sau aplicarea unui timbru poștal pe spatele căruia se află o doză de LSD.

 

Transportul de droguri in cadrul infracțiunii traficului de droguri

Transportul de droguri este activitatea prin care drogurile sunt deplasate dintr-o ţară în alta sau dintr-un loc în altul pe teritoriul aceluiaşi stat, indiferent de mijlocul de deplasare, trenuri, autoturisme, camioane, autobuze, nave sau aeronave etc. O altă metodă de transport este folosirea corpului uman, metodă care uneori poate provoca moartea. In cazul in care in care ati fost implicat in transportul de trafic de droguri fara sa aveti cunostina, puteti beneficia de consiliere si reprezentare din partea Cabinetului de avocat Mariana Stan, din Bucuresti, pentru a nu fi incriminat pe nedrept de infractiunea de trafic de droguri.

 

Procurarea de droguri in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Procurarea de droguri este activitatea persoanei care, prin posibilităţile proprii sau relaţiile pe care le are în lumea traficanţilor, găseşte şi furnizează droguri pentru consumatori sau dealeri. Prin acestă activitate se urmărește obținerea unui avantaj material. Chiar si daca nu le procurati pentru consumul propriu, aceasta activitate este considerata, de asemenea, infractiune de trafic de droguri.

 

Cumpărarea de droguri in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Cumpărarea de droguri este o activitate prin care acestea sunt achiziţionate contra cost de la distribuitori sau dealeri. Un semnal de alarmă este media de vârstă a celor care cumpără droguri, care a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte fiind legată de posibilitatea ca propriul copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent. In cazul in care ati devenit consumator de droguri si doriti sa renuntati, puteti apela la serviciile Agentiei Nationale Antidrog pentru consiliere.

 

Deţinerea de droguri in cadrul infracțiunii de trafic de droguri

Constă în posesia sau stăpânirea unor astfel de substanţe. Deţinerea de droguri poate fi licită sau ilicită. Deţinerea de droguri este licită dacă este permisă de lege. Deținerea unei cantități mici de droguri ușoare poate să nu aibă repercusiuni importante, dar rămâne incriminată ca infracțiune. Daca au fost gasite droguri asupra dumneavoastra, puteti apela la Cabinetul de avocat Mariana Stan, din Bucuresti, pentru consiliere si reprezentare.

 

Pasii care trebuie urmati in cazul in care sunteti parte a unei anchete de trafic de droguri sau sunteti retinut pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri

Dacă s-ar întâmpla sa fiti parte a unei anchete sau sa fiti retinut pentru infractiunea de trafic de droguri trebuie să știți, în primul rând, că aveți dreptul la un avocat. Mai aveți dreptul de a nu da nicio declarație, iar dacă veți da vreo declarație aceasta poate fi folosită ca mijloc de probă împotriva dvs.
Mai aveți dreptul de a beneficia, în mod gratuit, de un interpret atunci când nu înțelegeți, nu vă exprimați bine sau nu puteți comunica în limba română. În același timp, ca parte a anchetei de trafic de droguri, aveți dreptul de a fi informat cu privire la fapta de care sunteți cercetat, precum și dreptul de a consulta dosarul, în condițiile legii, atat singur cat si cu un avocat. Trebuie avut în vedere că nicio persoană nu poate fi reținută fără o bază legală specifică.

In cazul in care sunteti parte a unei anchete de trafic de droguri, puteti contacta Cabinetul de avocat Mariana Stan, din Bucuresti, pentru consiliere juridica si reprezentare in instanta cu rezultate cat mai bune. Veti beneficia de un ajutor real astfel incat sa nu va fie incalcate drepturile la o aparare echitabila.

Pentru mai multe informatii puteti vizita si pagina de intrebari frecvente.