Recunoașteri hotărâri străine penale

Avocat Mariana Stan

Descriere

O hotarare straina in materie penala poate fi recunoscuta de statul roman in baza prevederilor Legii nr.302 din 26 iunie 2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, modificata modificată prin Legea nr. 236/ 05.12.2017 publicată în M.Of. nr. 411 din 27.05. 2019.

Cabinetul de avocat Mariana Stan, din București, acordă servicii de asistență juridică și reprezentare pentru recunoașterea hotărârilor, în materie penală, pentru persoane condamnate, cetățeni români, aflate în executarea unor pedepse privative de liberate, care doresc să fie transferați în România pentru executarea sau continuarea executării pedepselor pronunțate împotriva lor. Recunoașterea hotărârilor străine se face cu scopul continuării executării pedepselor în România, de către cei aflați sub o măsură privativă de libertate în alte state din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia sau Africa.

Daca statele sunt membre ale Uniunii Europene, pentru recunoasterea unei hotarari straine, pot fi invocate si prevederile Deciziei-Cadru 2008/ 909/ JAI  a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana, precum si prevederile art.82 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (2016/C/202) privind cooperarea judiciara în materie penala.

In practica sunt intalnite 2 situatii. De exemplu, daca o persoana condamnata, aflata pe teritoriul statului roman, in stare de detentie pentru alte infractiuni, doreste recunoasterea unei hotarari straine penale, se poate adresa direct statului strain, pentru ca acesta sa transmita documentele hotarari straine definitive statului roman.

In general acesta procedura este putin folosita si se ajunge in situatia ca o persoana condamnata, detinuta in Romania intr-un penitenciar, la momentul executarii pedepsei din Romania sau la liberarea, sa fie predata autoritatilor statului strain pentru a pune in executare mandatul strain.

A doua situatie se refera la o persoana condamnata aflata in detentie intr-un stat strain, care pentru a fi transferata pentru continuarea executarii pedepsei, va solicita, prin Ministerul justitiei recunoasterea hotararii straine de catre autoritatile romane.

Cabinetul de avocat Mariana Stan, din București, oferă servicii pentru redactare și susținere a cererii de recunoaștere a hotărârii străine la instanțele competenet, iar ulterior efectuarea demersurilor pentru procedurile de transfer.

In urma recunoasterii hotararii straine, persoana condamnata va fi extradata in vederea executarii pedepsei.

Cabinetul de avocat va poate oferi asistenta si reprezentare pentru recunoasterea unei hotarari straine penale din orice stat, avand deja experienta in acest domeniu, cu urmatoarele state: Franta, Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie, Germania.

Pentru mai multe detalii accesati pagina de servicii juridice, secțiunea Proceduri extrădare – Transfer deținuți.