Procedura ridicarii sechestrului

Avocat Mariana Stan

Descriere

Procedura ridicarii sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile sau imobile ale inculpatilor din dosarele penale este o problema intalnita mult mai des in practica instantelor.

In cadrul dosarului penal se instituie sechestrul asigurator asupra bunurilor inculpatului, pentru indisponibilizarea bunului pentru ca inculpatul sa nu înstraineze bunul si pentru garantarea executarii obligatiilor patrimoniale, dupa solutionarea dosarului penal si a acțiunii civile din cadrul procesului penal, pentru repararea pagubei produsa prin infracțiune.

In situația condamnarii, judecatorul dispune, din oficiu, notarea sentintei sau a deciziei in cartea funciara, pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin savarsirea infractiunii sau a infractiunilor pentru care este cercetat și apoi condamnat inculpatul.

Procedura ridicarii sechestrului se demareaza dupa condamnare si achitarea prejudiciului din dosarul penal, situatie in care, in cazul imobilelor se impune ca pentru ridicarea sechestrului sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva, care sa constate faptul că nu mai sunt întrunite conditiile de existenta initiale, avute in vedere la momentul notarii sechestrului în cartea funciară.

Pentru a se dispune ridicarea sechestrului se promoveaza o actiune la instanta civila, iar competenta teritoriala aparține judecatoriei locului situarii bunului imobil asupra caruia a fost dispusa masura sechestrului asigurator.

La dosarul format, penru ridicarea sechestrului se va depune dovada achitarii integrale a obigatiilor fiscale, chitantele, certificat fiscal sau decizia emisa de catre A.N.A.F. privind ridicarea măsurilor de executare ca urmare a încetarii executarii silite prin stingerea obligatiilor fiscale.

Dupa pronuntarea unei hotarari civile de admitere a ridicarii sechestrului asigurator instituit, se va putea solicita Biroului de carte funciară, radierea sechestrului asigurator din partea a-III-a a cartii funciare, deschisa cu privire la imobilul proprietatea inculpatului, ca urmare a achitarii tuturor obligatiilor care deriva din hotararile care sunt puse la dispozitia institutiei mentionate.

Acesta situatie cu privire la procedura ridicarii sechestrului este cea mai simpla, insa exista si situatii mai complicate.