Contopirea pedepselor

Avocat Mariana Stan

Descriere

Contopirea pedepselor poate fi efectuata in baza dispozitiilor art. 585 alin. 1 din Codul de procedura penala, cand pedeapsa pronuntata poate fi modificată, daca la punerea în executare a hotararii sau în cursul executarii pedepsei se constată, pe baza unei alte hotarari definitive, existenta vreuneia dintre următoarele situații:

a) concursul de infracțiuni;

b) recidiva;

c) pluralitatea intermediară;

d) acte care intră în conținutul aceleiași infracțiuni.

Textul de lege prevede ca instanta competenta sa dispuna asupra modificarii pedepsei este instanta de executare a ultimei hotarari sau, daca persoana condamnata se afla in stare de detinere, instanta competenta este cea in a carei circumscriptie se afla locul de detinere.

Operatiunea de contopirea pedepselor in cazul infractiunilor concurente, se poate efectua separat, atunci cand persoana condamnata se afla in executarea mai multor mandate emise, care nu au fost contopite.

Contopirea pedepselor se poate efectua si atunci cand o persoana trimisa in judecata pentru alte infractiuni, a fost judecata si condamnata anterior pentru alte fapte concurente, iar judecatorul va efectua operatiunea de contopire odata cu condamnarea in cazul ultimei infractiuni.

Daca pedeapsa a fost executata integral sau partial, partea executata se scade din pedeapsa aplicata pentru infractiunile concurente.

In situatia in care exista recidiva dupa condamnare, daca pedeapsa anterioara a fost executata in parte, contopirea se face intre pedeapsa ce a mai ramas de executat si pedeapsa aplicata pentru infractiunea savarsita ulterior.

Modificarea pedepsei prin contopirea pedepselor, poate fi numai parţială, neaducându-se atingere autorităţii de lucru judecat, de care beneficiaza o hotarare penala, şi nici pedepselor deja aplicate, prin acesta operatiune urmarindu-se aplicarea corecta a normelor penale în ceea ce priveste sanctionarea pluralitatii infractionale pentru a se evita un cumul matematic al pedepselor puse in executare prin mai multe mandate de executare a pedepsei active.

Astfel, prin operatiunea de contopire a pedepselor va exista un singur mandat, iar perioadele detentiei deja executate vor fi deduse din pedeapsa finala aplicata persoanei condamnate.

In practica se intalnesc si situatii in care o persoana condamnata se afla in executarea mai multor pedepse aplicate sub imperiul vechiului cod penal sau/ si a noului cod penal.

In aceste situatii trebuie gasita norma aplicabila favorabila pentru fiecare caz in parte, deoarece in cadrul operatiunii de contopirea pedepselor exista posibilitatea sa intalnim o condamnare in baza noului cod penal, dar pedeapsa sa fi fost savarsita in perioada cand era in vigoare vechiul cod penal. Acesta pedeapsa trebuie contopita cu o fapta savarsita sub imperiului vechiului cod penal, iar de aici trebuie aplicata norma corecta in functie de fiecare caz in parte pentru contopirea pedepselor.