Contestații la executare

Avocat Mariana Stan

Descriere

Contestatia la executare reprezintǎ mijlocul procesual care poate fi exercit pentru solutionarea incidentelor prevazute de legea penala si care au aparut inaintea sau in cursul executǎrii hotararii penale definitive sau dupa executarea hotararii penale definitive.

In cadrul contestatiei la executare nu pot fi administrate probe care ar pune in discutie ceea ce s-a stabilit deja cu autoritate de lucru judecat, printr-o hotarare definitive.

Cazurile contestatiei la executare sunt prevazute de art. 598 alin.1 lit. a)-d) din Codul de procedura penala.

Astfel, contestatia la executare se poate face, potrivit art. 598 alin. 1 in urmatoarele cazuri:

a) cand s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva, deoarece pot fi puse in executare doar hotararile judecatoresti definitive.

b) cand executarea este indreptată impotriva altei persoane decat cea prevazuta in hotararea de condamnare.

In acesta situatie, pe calea contestatiei la executare este indreptata eroarea cuprinsa intr-o hotarare, fapt intalnit datorita identitatii numelui purtat, cand exista posibilitatea punerii in executare a unui mandat in mod eronat, deoarece hotararea penala viza o alta persoana.

c) cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se execută sau vreo împiedicare la executare.

Nelamurirea are in vedere limitele in care hotararea se executa, iar nu valabilitatea acesteia in privinta textelor de lege si a principiilor aplicate.

d) cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau oriceorice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei.

Pentru promovarea unei contestatii la executare, constituie cauza de stingere a pedepsei, interventia legii de dezincriminare ulterior ramanerii definitive a hotararii judecatoreşti.

Contestatia la executare poate fi formulata si in cazul interventiei unei legi penale mai favorabile ulterior ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, care se poate invoca în condițiile art. 6 din noul Cod penal, asa cum s-a intamplat prin intrarea in vigoare a noului Cod penal.